hip hotel . young & independent . non smoking
Boek voordelig online
Aankomstdatum
Vertrekdatum
Personen
8,1
Achtergrond

Twitter

Cultuur

Maastricht is niet alleen historisch een mooie stad, ook op cultureel niveau staat Maastricht wereldwijd bekend als de stad bij uitstek.

Maastricht
Maastricht heeft een tiental musea. Een aantal hiervan zijn het Bonnefantenmuseum (oude en hedendaagse kunst), het Nederlands Architectuurinstituut, het Museum aan het Vrijthof (lokale historie, kunst en antiek), de schatkamers van de Sint-Servaasbasiliek en Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, het Natuurhistorisch Museum Maastricht, het Sint Pieters Museum (heemkunde) en het Centre Céramique (exposities, tentoonstellingen en archeologie).

Maastricht telt ook vele honderden bezienswaardigheden en monumentale gebouwen waaronder het Vrijthof met de Sint-Servaasbasiliek, de Sint-Janskerk en het Spaans Gouvernement, het Onze-Lieve-Vrouwplein met de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, de Markt met het standbeeld van Jan Pieter Minckeleers en het stadshuis, de winkelstraten, de Sint Servaasbrug, het Bassin, de Helpoort met stadsmuur, de Sint Pietersberg, de Bisschopsmolen en nog veel meer.
Ook telt Maastricht, op Amsterdam na, de meeste rijksmonumenten in het land.
 
Als bedevaartsplaats is Maastricht ook bekend met onder andere devoties voor Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee, Sint-Servaas, de heiligen Monulphus en Gondulphus, de heilige Lambertus, de heilige Hubertus en de Zwarte Christus van Wyck.
 
Maastricht is een geweldige stad om uit te gaan. Beter gezegd, Maastricht heeft de grootste cafédichtheid van Nederland. Er zijn veel cafés en mooie restaurants te vinden in de stad. Ook telt Maastricht de meeste Michelinsterren van Nederland; dineren in Maastricht kan op hoog niveau. De meeste cafés en restaurants liggen op het Vrijthof, rond de Markt, op het Onze-Lieve-Vrouweplein en de Platielstraat welke naar het gezellige kleine Sint Amorsplein leidt.
 
Ook carnaval wordt uitbundig gevierd in Maastricht en de verre omstreken. Tijdens het feest gaan veel mensen verkleed en geschminkt de straat op om carnaval te vieren. Ook worden op straat liedjes gezonden en gespeeld door lokale “Zaate Hermenekies” (zatte harmonieën).
 
In Zuid-Limburg staat cultuur altijd hoog in het vaandel. Denk aan de diverse streekproducten die aangeboden worden maar ook aan de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM), de diverse activiteiten in het toeristische Valkenburg, de festivals in de omgeving zoals Pinkpop en Cultura Nova maar ook de musea, dieren- en botanische tuinen en de sportcentra.
 
België
Ook in het nabijgelegen Belgische Hasselt is heerlijk uitgaan. Dineren kan geweldig in de “Hoofdstad van de Smaak”. Hasselt telt veel restaurants en cafés om de avond in door te brengen. De smaakpupillen kunnen zeker in Hasselt verwend worden: het Jenevermuseum ligt in deze stad.
 
Hasselt telt veel musea: naast het Nationaal Jenevermuseum liggen ook de Stadsmus (museum voor geschiedenis, toekomst en inwoners van Hasselt), het Stedelijk Modemuseum, diverse kunstencentra, het Literair Museum, het Hollywood Movie Museum en de Parfum-O-Theek in de stad. Ook kun je de stripverhaalroute volgen die door de stad is aangelegd. Onder andere Nero, Jommeke, de Kiekeboes, Urbanus en Samson en Gert wijzen de weg.
 
In Hasselt liggen ook de Grenslandhallen met de Ethias Arena waar diverse sport-, muziek- en beursevenementen worden georganiseerd. Ook het eerste Belgische indoor attractiepark Plopsa Indoor Hasselt ligt in de stad. Daarnaast ligt ook de grootste discotheek Versuz en de grootste Japanse Tuin in Hasselt.
 
Luik staat niet bekend als cultuurstad bij uitstek maar hier kun je wel terecht voor mooie uitgaansstraten en leuke restaurants.
 
Duitsland
In het Duitse Aken is het naast uitgaan en restaurants ook genieten van de heilzame bronnen, de prachtige architectuur en de Heiligdomsvaart welke om de zeven jaar gehouden wordt en duizenden mensen naar Aken trekt.