hip hotel . young & independent . non smoking
Boek voordelig online
Aankomstdatum
Vertrekdatum
Personen
8,1
Achtergrond

Twitter

Parkstad

Parkstad Limburg is een samenwerking (een zogenoemde plusregio) tussen Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Brunssum, Voerendaal, Simpelveld en Onderbanken. Deze regio stond vroeger bekend als de Oostelijke Mijnstreek vanwege de rijke mijnhistorie die het gebied kent. De karakteristieke kenmerken van de mijnkoloniën worden afgewisseld met groene landbouwgebieden zoals in het Heuvelland waar Parkstad aan grenst.

Diverse mix
Parkstad grenst aan Duitsland en bevat enkele beken en landbouwgebieden. Toch is Parkstad naast een groen landschap ook een stedelijk gebied waar ruim 240.000 mensen wonen. De stedelijke structuur loopt als een geheel door het gebied: van Brunssum naar Heerlen, Landgraaf en door naar Kerkrade.

Het gebied heeft een rijke historie met vooral veel mijnhistorie. In Parkstad werd vroeger steenkool gewonnen. Tussen 1900 en 1975 stond het bekend om de vele steenkolenmijnen en mijnterreinen. Na de sluiting van de mijnen bleef toch de invloed van de mijnen groot. Zo zijn er veel monumenten en oude steenkoolheuvels maar ook bedrijventerreinen en recreatiegebieden die op oud-mijnterreinen zijn aangelegd.

Het gebied is erg divers. Zo zijn er wandel- en fietsroutes waarbij goed te zien is hoe industrie en natuur samen verbonden zijn. Ook voor de toerist is er veel te doen in Parkstad.

Cultuur
Er liggen enkele musea in het gebied waaronder het Continium in Kerkrade, Thermenmuseum in Heerlen en Kasteel Hoensbroek in Hoensbroek. Ook voor de flora- en faunaliefhebber is het in Parkstad goed vertoeven, zo liggen in Landgraaf de Wereldtuinen Mondo Verde en ligt in Kerkrade het Gaiapark dat al drie keer op rij werd gekozen tot mooiste dierentuin van de Benelux.

Ook op cultureel gebied is het gebied zeer actief. Zo vinden elk jaar enkele festivals plaats waaronder het oudste jaarlijkse popfestival van de wereld Pinkpop, Cultura Nova en het Orlando Festival. Ook vinden veel culturele activiteiten plaats in het Glaspaleis en de diverse theaters en poppodia.

Ook voor de sportievelingen is de regio erg aantrekkelijk. Zo kan je het wintersportgevoel ophalen in ’s-werelds grootste indoor wintersportresort SnowWorld in Landgraaf. Ook kun je genieten van de sportieve kunsten van voetbalclub Roda JC in het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade.

Ook aan de natuurliefhebbers en de wandelaars is gedacht. Zo zijn onder andere de Schinveldse bossen, de Brunssumerheide, het Imstenraderbos en het stuwmeer de Cranenweyer erg in trek.

Parkstad is een rijke culturele regio met veel stedelijke gebieden verweven met natuur. Een prachtig groen gebied met een rijke industriële geschiedenis op slechts 20 kilometer afstand van Maastricht.