hip hotel . young & independent . non smoking
Boek voordelig online
Aankomstdatum
Vertrekdatum
Personen
8,1
Achtergrond

Twitter

Maastricht

Maastricht is de hoofdstad van Limburg en een van de oudste steden van Nederland met een historie die teruggaat tot 500 voor Christus. De stad ligt aan de rivier de Maas en grenst aan het Heuvelland en buurland België met in het westen Vlaanderen en in het zuiden aan Wallonië. In de hoofdstad van Limburg wonen bijna 119.000 mensen.

Historie
De geschiedenis van Maastricht gaat tot de Oude Steentijd terug. Er zijn werktuigen en resten teruggevonden die teruggaan tot 250.000 jaar geleden. Toen bevonden zich al kampementen in het gebied. Het gebied werd later bewoond door de Kelten totdat de Romeinen hun intrede deden in het gebied. (Mosa Trajectum) was niet echt een stad maar eerder een groot legerkamp, een zogeheten castra.

 
De Romeinen maakten een eerste brug over de Maas waardoor, ongeacht de waterstand, men naar de overkant kon. Deze brug heeft duizend jaar dienst gedaan (inclusief renovaties) totdat deze in 1275 instortte. Hierna werd 200 meter naar het Noorden de bekende Sint Servaasbrug aangelegd. Na het vertrek van de Romeinen is de stad tot op de dag van vandaag permanent bewoond gebleven.
 
Maastricht ontwikkelde zich tot een industriestad met vooral veel keramiekfabricage. Na de oprichting van de Universiteit profileert de stad zich als congresstad. In 1992 vond de Eurotop plaats waar de twaalf Europese landen het Verdrag van Maastricht sloten. Hiermee werd het begin gemaakt met de Europese Unie en de euro.
 
Cultuur en bezienswaardigheden
Van de rijke historie is nog veel te zien in de stad. Zo telt het meer dan 1500 rijksmonumenten en oude monumentale gebouwen en bezienswaardigheden waaronderhet Vrijthof, het Onze-Lieve-Vrouweplein, de Markt, de Sint Pietersberg, de Bisschopsmolen en de Sint Lambertuskerk.
 
Ook veel musea, waaronder het Bonnefantenmuseum met oude en hedendaagse kunst, het Museum aan het Vrijthof, het Natuurhistorisch Museum en het Centre Céramique waar exposities en tentoonstellingen te zien zijn.
 
Maastricht staat bekend als een bedevaartsplaats. Enkele devoties die te bewonderen zijn is Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee, Sint-Servaas, de Heilige Lambertus en de heilige Hubertus. De stad telt enkele bekende kerken waaronder de Sint-Servaasbasiliek, de Minderbroederskerk en de Sint-Lambertuskerk.
 
Evenementen en uitgaan
De grootste evenementen in zijn de INKOM van studenten, de Amstel Gold Race; de bekendste wielerklassieker van Limburg, Winter Wonderland, het Preuvenemint, JIM, de TEFAF, Jazz Maastricht en het carnaval wat uitbundig in de gehele provincie gevierd wordt. 
 
Met het rijke uitgaansleven, cultuur en historie is het een prachtige bestemming om te bezoeken. Winkelen is ook zeer aantrekkelijk met vele winkelcentra, een aantal markten en veel winkelstraten. Ook ligt er de Dominicanenkerk war boekenhandel Selexyz zich heeft gevestigd. Door de Britse krant The Guardian is deze uitgeroepen tot mooiste boekenhandel van de wereld.
 
Je ziet het, Maastricht is een van de prachtigste en oudste steden ter wereld. Veel historie, toerisme, cultuur en natuur zorgt ervoor dat een dagje Maastricht garant staat voor veel plezier. En dat zal alleen maar toenemen want de stad is kandidaat om de Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 te worden.

Kijk hier voor de volledige stadsgids