hip hotel . young & independent . non smoking
Boek voordelig online
Aankomstdatum
Vertrekdatum
Personen
8,1
Achtergrond

Twitter

Heuvelland

In Zuid-Limburg vindt je het Heuvelland; een prachtig gebied met veel groen, cultuur en rust die het grootste deel van Zuid-Limburg vormt. In dit natuurgebied kun je mooi wandelen en fietsen maar ook met de auto is het Heuvelland goed te bezichtigen via de zogeheten Mergellandroute. Ook is dit gebied goed bereikbaar met het openbaar vervoer: een groot aantal buslijnen, de Heuvellandlijn en het toeristische Miljoenenlijntje bedienen het gebied.
 
Het Heuvelland bestaat uit een aantal heuvels die de uitlopers vormen van de Ardennen en de Eifel. Hierdoor geeft het Heuvelland prachtige vergezichten met bossen en groene weides. Het Heuvelland loopt verder in de Belgische Voerstreek en het Land van Herve.
 
Bezienswaardigheden en kenmerken
Niet alleen voor de natuurliefhebbers is het Heuvelland een prachtig gebied, ook voor de toerist is er veel te zien. Zo liggen de dorpen Gulpen, Wittem, Vaals, Simpelveld en Valkenburg in deze streek.
 
Uit Gulpen, dat haar naam ontleent aan het riviertje de Gulp, komt het bekende biermerk Gulpener. Uit het dorpje Wijlre dat in de gemeente Gulpen-Wittem ligt komt het Brand bier. Genieten van deze twee regionale producten kan gemakkelijk want Gulpen ligt op slechts 15 kilometer van Maastricht.
 
In Vaals, 25 kilometer van Maastricht, ligt de Vaalserberg met een hoogte van 322,7 meter, het hoogste punt van het Heuvelland. Boven op de berg ligt ook het Drielandenpunt met België en Duitsland. Vroeger was dit tijdelijk zelfs een vierlandenpunt met Neutraal Moresnet. De Vaalserberg was tot 10 oktober 2010 ook het hoogste punt van Nederland. Deze eer is nu gegaan naar het eiland Saba met  Mount Scenery die tot een hoogte van 877 meter rijkt.
 
In Simpelveld bevinden zich twee kloosters en de Oude Molen van Houben, een watermolen uit 1774 dat een nationaal monument is. Ook is Simpelveld de thuisplaats van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM). Met een stoomtrein en railbus rijdt de ZLSM over het Miljoenenlijntje, de spoorlijn tussen Kerkrade en Simpelveld. Het Miljoenenlijntje dankt haar naam aan het feit dat de aanleg per kilometer 1 miljoen gulden kostte. Ook rijdt de ZLSM tussen Simpelveld en het Duitse Vetschau. Genieten van oude traditionele reismogelijkheden om maar 21 kilometer van Maastricht.
 
Valkenburg
Op 10 kilometer van Maastricht ligt Valkenburg: het toeristische hart van het Heuvelland. Valkenburg kent een rijke geschiedenis met veel belegeringen en veroveringen. Zo is van het oude Kasteel Valkenburg niet meer dan een ruïne over en hebben maar enkele oude stadspoorten de aanvallen van vroeger overleeft.
 
Valkenburg staat natuurlijk bekend om haar wielerkoersen en als bekendste punt natuurlijk de Cauberg waar al enkele keren etappes eindigden van het WK Wielrennen, de Tour de France en de Ronde van Spanje. Ook is dit het vaste eindpunt van de jaarlijkse Amstel Gold Race.
 
Station Valkenburg bevat het oudste stationsgebouw dat nog in gebruik is. Ook werd in 1885 het eerste VVV opgericht in Valkenburg. Daarnaast liggen enkele bekende mergelgroeven in de stad (waaronder de Gemeente- en Fluweelengrot), is er het kuuroord Thermae 2000 te vinden maar ook het attractiepark De Valkenier, het Sprookjesbos, de rodelbaan en de Wilhelminatoren.
 
Het Heuvelland biedt een geweldige mix aan cultuur, toerisme en natuur dat het gebied tot een uniek kenmerk van Zuid-Limburg maakt.