hip hotel . young & independent . non smoking
Boek voordelig online
Aankomstdatum
Vertrekdatum
Personen
8,1
Achtergrond

Twitter

België

Maastricht grenst aan twee provincies en twee talen in België: Belgisch Limburg in Vlaanderen waar Nederlands gesproken wordt en de provincie Luik in Wallonië waar de Franse tong heerst. Hierdoor is er veel diversiteit in de buurt rondom Maastricht waar het goed vertoeven is.

Hasselt
In de hoofdstad van Belgisch Limburg, Hasselt (op slechts 26 kilometer afstand), is veel te beleven en te zien. Hasselt kent een rijke geschiedenis die dateert vanaf kleine nederzettingen in de prehistorie. Op dit moment wonen er ongeveer 72 000 mensen in Hasselt en is de stad groener geworden na enkele stadsvernieuwingsprojecten. Zo zijn de Groene Boulevard (ringweg), het Kolonel Dusartplein met ondergrondse parking en enkele wijken opgeknapt.

Hasselt is helemaal op de toekomst gericht. Zo zijn de Grenslandhallen met de Ethias Arena uitgebreid en is het eerste overdekte themapark van België, Plopsa Indoor Hasselt geopend. Ook de Universiteit van Hasselt gaat uitbreiden en bouwt aan een tweede campus die naast de bestaande campus in Diepenbeek zal openen in de stad.

Enkele bezienswaardigheden in Hasselt zijn de Sint-Quintinuskathedraal, de grootste Japanse tuin van Europa, het Nationaal Jenevermuseum, het Stedelijk Modemuseum en de Grote Markt.

Hasselt is goed bereikbaar via de autoweg Luik-Hasselt-Antwerpen, de Grote Ring(weg), buslijnen en het stationsknooppunt. Ook zijn er plannen gestart om Maastricht met Hasselt te verbinden via een lightrail-verbinding. Deze zou gerealiseerd worden in 2012 als onderdeel van het Spartacusplan, een plan om het openbaar vervoer in Belgisch Limburg te verbeteren.

Luik
Een andere grote stad is Luik met maar liefst 190 000 inwoners. De stad stond vroeger vooral bekend als mijn- en staalindustriestad. In het begin van de 20ste eeuw werden 3 wereldtentoonstellingen in Luik georganiseerd.

Luik is niet gemist door het vertrek van enkele industrieën. De stad mist enkele projecten voor  modernisering. Een recentelijk opgeknapt onderdeel is het hoofdstation Liège-Guillemins. Dit op twee na drukste station van Wallonië kreeg een nieuwe glazen koepel waardoor dit station een van de mooiste stations in de regio is geworden.

Ook staat Luik bekend om de grote zondagse markt op de La Batte. Deze markt, langs de oever van de Maas, is bijna 2 kilometer lang en er is van alles te koop waardoor veel mensen Luik weten te vinden op zondag. Luik is goed bereikbaar met de trein wat terug te leiden is naar de vroegere industriële verbindingen. Vanuit Maastricht rijdt 1 x per uur een Intercity of stoptrein naar Luik en Brussel. Ook is Luik goed bereikbaar met busdiensten, een binnenhaven (welke de eerste binnenhaven van België was) en de kleine luchthaven Liège Airport.

Andere bezienswaardigheden zijn het perron voor het stadshuis, de kleurrijke Sint Bartolomeüskerk, de Sint-Maartensbasiliek, de Bueren-trap van 374 treden en het enorme Paleis van de Prinsbisschoppen. En dat allemaal op 25 kilometer van Maastricht.

Eupen
In het kleine Duitstalige deel van België ligt Eupen. De stad telt 18 000 inwoners en is de hoofdstad van de Duitstalige Gemeenschap in België. Eupen bestaat uit een boven- en benedenstad. De hoger gelegen bovenstad bevat het station van Eupen vanwaar uit de Intercity verbinding met Oostende wordt onderhouden.

De rivier de Vesder stroomt door Eupen. Eupen kent vijf kerken die gebouwd zijn in verschillende bouwstijlen. Ook natuur is te vinden in Eupen, zo ligt het Hertogenwoud voor een groot deel in Eupen.

Eupen kende in 2010 een hoogtepunt toen de lokale voetbalclub KAS Eupen promoveerde naar de hoogste divisie in het Belgische voetbal. Hierdoor werd het stadion vergroot en strijd KAS Eupen mee om de landstitel van België.